AGENDA » NIEUWSARCHIEF » Convenant getekend

Het Nederlands IJzermuseum wordt werkelijkheid!

Convenant getekend: het Nederlands IJzermuseum wordt werkelijkheid!

Op 18 november 2009 is een belangrijke stap gezet in de realisering van het Nederlands IJzermuseum. De besturen van de gemeente Oude IJsselstreek en van het Nederlands IJzermuseum hebben die dag het Convenant “Samenwerking ten behoeve van het Nederlands IJzermuseum in de Afbramerij” getekend. Vergelijkbare convenanten zijn ook gesloten tussen gemeente en de besturen van Industrie Belang Oude IJssel (IBOIJ) en Kunstenaarscentrum Breekijzer. Ook met het Achterhoeks Centrum voor Technologie (ACT) zal nog een dergelijk convenant worden gesloten.

Convenant

(V.l.n.r. Rudie Jansen voorzitter Industrie Belang Oude IJssel, Wethouder
Gerard van Balveren, Hans Sennema kunstenaarscentrum Breekijzer en
Peter van Toor voorzitter Stichtingen Nederlands IJzermuseum)

Alle convenantpartners zullen bevorderen dat de ontwikkeling, restauratie en inrichting van De Afbramerij in de periode 2009-2011 zal plaatsvinden. Als toekomstige gebruikers van een aantal historische panden op het DRU-complex in Ulft dragen zij actief bij aan de realisering van het Themapark voor Vakmanschap.

Het is de verwachting dat De Afbramerij in 2012 haar deuren voor het publiek zal openen. Bezoekers kunnen dan interactief ervaren hoe de techniek zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld en welke rol deze in de toekomst zal blijven vervullen. Het Nederlands IJzermuseum speelt daarin een belangrijke functie door het verhaal van ijzer te vertellen. Wat is ijzer en wat is de betekenis daarvan voor de mens? Welke rol speelde de ijzerindustrie in Nederland en de Achterhoek?

Dit zal gebeuren door middel van de verhaallijnen:

• het verhaal van ijzer
  • ijzer en de Oude IJsselstreek
  • bewerken van ijzer
  • de ijzeren wereld
  • ijzer en werk.

Samen met de partners wordt een Wereld van Techniek zichtbaar gemaakt, die door jong en oud kan worden beleefd en ervaren. Onderwijs en wetenschap, innovatieve bedrijven en maakindustrie, ambacht en kunst, verleden en toekomst komen hier bijeen. Een testomgeving voor nieuwe technologieën, mogelijkheden voor exposure en ontmoeting, wisseltentoonstellingen en de bestaande ijzerexpositie komen bijeen in De Afbramerij. Zo zullen jonge en oudere leerlingen de mogelijkheden en kansen van een carrière in de wereld van techniek ontdekken. Zullen ondernemers en wetenschap zich manifesteren en zullen bezoekers worden verrast. Educatief, actief, bijzonder, cultureel en leuk op één plek in Ulft.

De Afbramerij!