AGENDA » NIEUWSARCHIEF » IJzermuseum krijgt prestigieuze prijs

IJzermuseum krijgt prestigieuze prijs

Het Koninklijk instituut van ingenieurs (Kivi-Niria), afdeling geschiedenis der techniek, en de Stichting Historie der Techniek, hebben de Willem Wolffprijs 2011 toegekend aan het Nederlands IJzermuseum  in Ulft. Het IJzermuseum  opent zijn deuren in de tweede helft van 2013 in het gebouw van de Afbramerij, dat deel uitmaakt van het DRU-industriepark in Ulft.

De prijs bestaat uit een geldbedrag en een plaquette. De prijs wordt uitgereikt op zaterdag 18 augustus 2012. Het Nederlands IJzermuseum heeft aan de uitreiking een kort symposium verbonden. Het vindt plaats  vanaf 15.00 uur in de conferentiezaal van de Cultuurfabriek (Portiersgebouw DRU-complex).  De afsluiting van het symposium is in de Afbramerij, de toekomstige vestigingsplaats van het museum.

In het mini-symposium wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de ijzergieterijen in Nederland door Dik Nas, oud-vakbondsbestuurder, oud-wethouder Bronckhorst) en  aan de ijzerbewerking in Nederland  en door Dr. Giel van Hooff, werkzaam bij de historische sectie van de Technische Universiteit Eindhoven. Verder zullen Drs. René van Gils (voorzitter College van bestuur Graafschap College) en burgemeester Hans Alberse van Oude IJsselstreek spreken. Zij zullen  een tipje van de sluier oplichten over de  samenwerking in de Afbramerij tussen museum,  bedrijfsleven, onderwijs, en kunstenaars.

In het gerestaureerde gebouw van de Afbramerij moet een broedplaats komen, waar vandaan nieuwe ideeën op het gebied van techniek hun weg naar het bedrijfsleven vinden.  De Afbramerij   wordt een  innovatiecentrum waarin verleden, heden en toekomst samenkomen.  De vormgeving daarvan in een nieuwe stichting, is in volle gang.  Het IJzermuseum  - een van de vier samenwerkingspartners- wordt dan ook geen museum, waarin geschiedenis en nostalgie de enige invalshoeken  vormen. Het museum zal vooral de nadruk leggen op innovatie vroeger en nu. Ook onze ouders, grootouders en overgrootouders vernieuwden volop en schiepen producten die het leven verbeterden en veraangenaamden.

De prijs is vernoemd naar de werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009), bij leven onder andere voorzitter van de directie van Akzo Nederland, president van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (1984-1989) en (mede-) oprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek (1988-1994). Onder het motto “Men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst” heeft hij de techniekgeschiedenis altijd een bijzonder warm hart toegedragen. In aanmerking voor de prijs komen kleinschalige, spraakmakende projecten en initiatieven op het gebied van techniekgeschiedenis.