AGENDA » NIEUWSARCHIEF » Oer-Kracht

Oer-Kracht

OER-KRACHT

IJzer en staal
In het grensgebied van Nederland en Duitsland, rondom Ulft en Isselburg, wordt namelijk van 26 mei tot 28 september 2007 een heel bijzondere tentoonstelling gehouden, die de toepasselijke naam OER-KRACHT heeft gekregen. Hier worden tijdens die vier maanden honderden kunstwerken van ijzer en staal tentoongesteld. Een betere plek kun je bijna niet bedenken. Want juist in de streek langs de rivier de Oude IJssel werd al in de 'oertijd' ijzer gewonnen. De grond in deze streek bevat namelijk veel oer, ijzererts.

Fietsroute langs de kunstwerken
Het Internationaler Fachverband Gestaltener Schmiede en de stichting Nederlands IJzermuseum i.o. werken nauw samen aan deze heel bijzondere kunstmanifestatie, waaraan tal van metaalkunstenaars en siersmeden uit heel Europa hun medewerking verlenen. Meer dan honderd kunstwerken uit ijzer en staal worden in het gebied tussen Ulft en Isselburg op speciaal geselecteerde locaties geplaatst. Ze staan allen langs een 35 kilometer fietsroute, die van Ulft via Terborg en het Duitse Isselburg weer naar Ulft gaat. De grote kunstwerken staan langs deze route. De kleinere objecten worden tentoongesteld in de fabriekshal van de voormalige DRU in Ulft en in het Augustahospital in Isselburg-Anholt.

Ring van Europese IJzersmeden
De expositie is een initiatief van de IFGS (Internationaler Fachverband Gestaltener Schmiede). De IFGS organiseert tweejaarlijks een grote expositie van originele smeed- en metaalsculpturen, bij voorkeur in een van de steden die bij de Ring van Europese IJzersteden zijn aangesloten; en dat geldt sinds ruim een jaar voor de gemeente Oude IJsselstreek. Het gemeentebestuur omarmde het idee van een dergelijke expositie, aangedragen door de voorzitters van het IFGS en stichting Nederlands IJzermuseum. Al gauw werd besloten er een grensoverschrijdende expositie van te maken en ook in Stadt Isselburg werd het idee enthousiast ontvangen.

Informatie
De fietsroute is te koop bij de VVV's in de gemeente Oude IJsselstreek en Stadt Isselburg en bij de binnenexpositie in Ulft. De catalogus is eveneens te koop op bovenvermelde adressen. Er is een beperkte oplage van deze catalogus. Verder is de nodige informatie te vinden op de speciale website www.oer-kracht.com